Άγιον - Όρος

Άγιον - Όρος

Κυριακή, 24 Αυγούστου 2008

Διαδίκτυο στο 'Αγιο Όρος

Ευρυζωνικές υπηρεσίες μέσω WiMAX του ΟΤΕ
ΕRΤ.GR

Τετάρτη 15:17


Πρόσβαση στο Διαδίκτυο και ευρυζωνικές υπηρεσίες έχει πλέον και ο θρησκευτικός πληθυσμός του Αγίου Όρους, μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του πιλοτικού δικτύου WiMAX που τοποθέτησε ο ΟΤΕ.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για τον ΟΤΕ, καθώς με καινοτόμες τεχνολογικά λύσεις πρόσβασης, δημιουργεί τη δυνατότητα παροχής σύγχρονων υπηρεσιών ευρυζωνικότητας σε έναν τόπο ξεχωριστής θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το πιλοτικό δίκτυο παρέχει υπηρεσίες ευρυζωνικότητας και Ι.Ρ. τηλεφωνίας [VoIP]. Η επίτευξη παροχής των υπηρεσιών αυτών πραγματοποιήθηκε σε μία περιοχή εξαιρετικά δυσπρόσιτη, με περιορισμένες υποδομές σε οδικά δίκτυα, μέσα μεταφοράς και μέσα επικοινωνιών, καθώς και με απουσία εγκατεστημένου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

Συνολικά, εγκαταστάθηκαν 6 σταθμοί βάσης με την εμβέλεια του δικτύου να φτάνει τα 50 km, καλύπτοντας την πλειοψηφία των Μονών και Σκητών του Αγίου Όρους, σε σχεδόν όλη την έκταση της Χερσονήσου του 'Αθω. Το δίκτυο WiMAX έχει τη δυνατότητα μετάδοσης έως και 60 Mbps [αμφίδρομα].

Στην αρχική φάση λειτουργίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν ήδη συνδεθεί οι πρώτοι χρήστες τόσο στο 'Αγιον Όρος όσο και στη νήσο Αμμουλιανή και την περιοχή της Ιερισσού με ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση. Επίσης, χρήστες στις Καρυές απολαμβάνουν υπηρεσιών ADSL μέσω του διασυνδεδεμένου στο WiMAX ειδικού εξοπλισμού [DSLAM]. Μεταξύ των χρηστών των υπηρεσιών του δικτύου συγκαταλέγονται 6 μεγάλες Μονές, η Αθωνιάδα Σχολή, καθώς και η Ιερά Επιστασία της Αθωνικής Πολιτείας.

Η συνεχής λειτουργία του δικτύου WiMAX στο 'Αγιον Όρος εξασφαλίζεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ηλιακής και αιολικής, που συνδυάζονται με καινοτόμες ενεργειακές διατάξεις. Συγκεκριμένα, οι σταθμοί βάσης του δικτύου λειτουργούν με φωτοβολταϊκά συστήματα σε συνδυασμό με μικρές ανεμογεννήτριες, προσφέροντας την απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια για τη λειτουργία του δικτύου χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον.

Παράλληλα με το δίκτυο WiMAX στο 'Αγιον Όρος, ο ΟΤΕ έχει εγκαταστήσει και αξιολογεί δύο ακόμη πιλοτικά συστήματα WiMAX, στην Ανατολική Αττική και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ευρυζωνικής πρόσβασης σε περιοχές που είτε δεν υπάρχει πρόσβαση με δίκτυο χαλκού, είτε η πρόσβαση με το χάλκινο δίκτυο έχει μεγάλο μήκος και δεν επιτρέπει την παροχή ικανοποιητικών ταχυτήτων. Ο ΟΤΕ σχεδιάζει αντίστοιχα συστήματα και σε άλλα σημεία της επικράτειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: