Άγιον - Όρος

Άγιον - Όρος

Σάββατο 23 Αυγούστου 2008

Ημερομηνία: 23/8/2008 - Σελίδα: 8

Λύση τώρα για τη μονή Εσφιγμένου

Ιδιαίτερα σκληρός απέναντι στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη μονή Εσφιγμένου ήταν και τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στο Αγιον Oρος ο Oικουμενικός Πατριάρχης. O κ. Βαρθολομαίος, μιλώντας προς τους ηγουμένους και τους εκπροσώπους των μονών, υποστήριξε πως το θέμα δε χωρά άλλη αναβολή και ότι πρέπει να δοθεί άμεσα λύση.

Για το ζήτημα ρωτήθηκε χθες και η Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που πρέπει να εφαρμοστούν.

«Η ίδια η μοναστική κοινότητα έχει θέσει τους όρους, με τους οποίους μπορούν να εφαρμοστούν αυτές οι αποφάσεις», συμπλήρωσε η κ. Μπακογιάννη.

Στη μονή Διονυσίου

O κ. Βαρθολομαίος συνέχισε την επίσκεψή του στο Αγιον Oρος, με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 500 χρόνων από την κοίμηση του δεύτερου κτήτορος της μονής Διονυσίου, Αγίου Νήφωνος.

Μάλιστα, προχτές το απόγευμα έζησε μια μοναδική εμπειρία, αφού, ανεβαίνοντας πάνω σε ένα γαϊδουράκι, έτυχε υποδοχής όμοιας με εκείνη που έγινε στον Αγιο Νήφωνα πριν από 500 χρόνια. Χτες το πρωί τελέστηκε τρισάγιο στον τάφο του Αγίου Νήφωνος στη μονή Διονυσίου, ενώ στη συνέχεια ο Oικουμενικός Πατριάρχης επισκέφτηκε τις μονές Αγίου Παύλου και Γρηγορίου.

Σήμερα το πρωί, συνεχίζοντας την περιοδεία του στο Αγιον Oρος, ο κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί τη μονή Σίμωνος Πέτρας, ενώ το απόγευμα θα παραστεί στο μέγα εσπερινό της πανήγυρης του Αγίου Νήφωνος στη μονή Διονυσίου.

Αύριο θα τελεστεί πατριαρχική λειτουργία και θα ακολουθήσει πανηγυρική σύναξη στο Συνοδικό της μονής Διονυσίου. Στους παρευρισκόμενους θα μοιραστεί επετειακός τόμος με θέμα τη ζωή και το έργο του Αγίου Νήφωνος. Το απόγευμα θα γίνει φύτευση μιας ελιάς στον περίβολο της μονής Διονυσίου, σε ανάμνηση της πατριαρχικής επίσκεψης, ενώ αύριο θα ακολουθήσει ανάβαση στο σπήλαιο του Αγίου Νήφωνος. Την Τρίτη ο Oικουμενικός Πατριάρχης θα αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη.

πηγή: http://agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: