Άγιον - Όρος

Άγιον - Όρος

Σάββατο 23 Αυγούστου 2008

Αντάρτες οι μοναχοί της Ι.Μονής Εσφιγμένου



Θέμα «Εσφιγμένου»

έθεσε με επίταση προς την ελληνική πολιτεία, αμέσως μόλις έφτασε στο Αγιον Ορος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος,
αποκαλώντας τους Ζηλωτές μοναχούς της μονής αντάρτες και κάνοντας λόγο για ανταρσία, κατηγορώντας τους ότι διαστρέφουν τα γεγονότα και συνδέονται με σχισματικές θρησκευτικές κοινότητες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τόσο κατά τον χαιρετισμό του στον Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές όσο και σ' αυτόν που ακολούθησε κατά τη συνάντησή του με τα μέλη της Ιεράς
Κοινότητας ο Οικουμενικός Πατριάρχης διερωτήθηκε για το ποια είναι τα πραγματικά αίτια για τα οποία καθυστερεί και δεν επιλύεται το πρόβληματης Εσφιγμένου.

Μάλιστα έκανε λόγο για διστακτικότητα του κράτους και αναρωτήθηκε ποιο χέρι αναστέλλει από τα παρασκήνια κάθε αναγκαία και αποφασιστική ενέργεια, κάνοντας λόγο για εκκλησιαστικώς και δικαστικώς αποφασισθέντα, τα οποία δεν εφαρμόζονται.

Το ιστορικό
Από τη δεκαετία του 70 οι Ζηλωτές μοναχοί της Εσφιγμένου έχουν καταλάβει το μοναστήρι με το σύνθημα «Ορθοδοξία ή Θάνατος» και δεν αναγνωρίζουν και δεν μνημονεύουν τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης. Ο κ. Βαρθολομαίος ζήτησε από το ελληνικό κράτος «να καταστείλει την αναρχία και αντιμοναχική ανυπακοή», όπως είπε, «και να διευκολύνει στην εγκατάσταση της μονής νομίμου Αδελφότητος εις την ιστορική ιερά μονή της».

Ο κ. Βαρθολομαίος και η συνοδεία του έγιναν δεκτοί στο λιμανάκι της Δάφνης από τον διοικητή του Αγίου Ορους, Γιώργο Δαλακούρα, και τον αναπληρωτή διοικητή, Αρίστο Κασμίρογλου, αλλά και μέλη της ιεράς επιστασίας.

Σήμερα, και στο πλαίσιο της πενθήμερης επίσκεψής του στο Αγιον Ορος, θα επισκεφτεί τις Μονές Αγίου Παύλου και Γρηγορίου, ενώ αύριο το πρωί τη

Μονή Σίμωνος Πέτρας και το απόγευμα θα παραστεί στον Μέγα Εσπερινό της Πανηγύρεως του Αγίου Νήφωνος, στη Μονή Διονυσίου.

πηγή: www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: