Άγιον - Όρος

Άγιον - Όρος

Κυριακή, 24 Αυγούστου 2008

Πληροφορίες προς τους αγαπητούς "εν-Χριστό" αδερφούς προσκυνητές του Αγίου ΌρουςΕπίσκεψη στο Άγιον Όρος επιτρέπεται, σύμφωνα με το τυπικό της μοναστικής πολιτείας, το λεγόμενο ¨ΑΒΑΤΟ¨, μόνο στους άντρες.

Για να επισκεφθεί κάποιος το Άγιον Όρος, πρέπει έγκαιρα να προγραμματίσει την ακριβή ημέρα εισόδου του σ’ αυτό.

Εν συνεχεία πρέπει να επικοινωνήσει με το γραφείο προσκυνητών αγίου όρους της Θεσσαλονίκης στο τηλέφωνο:
2310-252578 και fax: 2310-222424. Διεύθυνση γραφείου: Εγνατίας 109 τ.κ.: 54635 Θεσ/νικη .

Στοιχεία που ζητούνται από το αρμόδιο γραφείο είναι τα εξής: ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, έτος γεννήσεως, αριθμός ταυτότητας, ημερομηνία έκδοσης και εκδούσα αρχή, αφού εξασφαλιστεί το διαμονητήριο, πρέπει να γίνει τηλεφωνική επικοινωνία με τις Ιερές Μονές της επιλογής του καθενός για τη διαμονή του.

Πρέπει επίσης να γίνει επικοινωνία με τη ναυτιλιακή εταιρία για κλείσιμο θέσης με το καράβι στο τηλέφωνο:
0030-23770-71149 ή 0030-23770-21041 και fax: 0030-23770-71016.

Είναι απαραίτητο να κλείσουν θέση επειδή ο αριθμός προσκυνητών είναι περιορισμένος.
Μόνο 110 επισκέπτες την ημέρα (100 'Έλληνες και 10 αλλοδαποί). Οι προσκυνητές πρέπει να πάνε οδικώς (με λεωφορείο ή αυτοκίνητο) από Θεσσαλονίκη προς την Ουρανούπολη, περίπου120km.

Η διανυκτέρευση φρόνιμο είναι να γίνει στην Ουρανούπολη, γιατί πρέπει το πρωί και από ώρα 07:30 να παραλάβετε να διαμονητήριο (απαραίτητη η ταυτότητα και €25, η είσοδος για τους κληρικούς και τους πολυτέκνους είναι δωρεάν), από το εκεί εδρεύον γραφείο προσκυνητών Αγίου Όρους και εν συνεχεία να μεριμνήσετε για την παραλαβή του εισιτηρίου σας για το ferryboat , από το γραφείο της υπεύθυνης ναυτιλιακής εταιρίας , που πραγματοποιεί το δρομολόγιο για το Άγιον Όρος. Για κρατήσεις εισιτηρίων: ΤΗΛ—
23770 21041 .

Η αναχώρηση από την Ουρανούπολη για το λιμάνι της Δάφνης γίνεται κάθε μέρα και ώρα 09:45.

Στη Δάφνη το καράβι φθάνει περίπου στις 12 η ώρα το μεσημέρι.
Από εκεί, με το λεωφορείο της γραμμής μπορεί κάποιος να κατευθυνθεί προς τις Καρυές , δηλαδή στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, να προσκυνήσει την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μας, το Άξιον Εστί στο ναό του πρωτάτου και εν συνεχεία να ακολουθήσει το πρόγραμμά του.

  • Άλλη επιλογή είναι από τη Δάφνη να πάρει κανείς το άλλο ferryboat (που έχει ανταπόκριση) για τις ιερές μονές και τις σκήτες που βρίσκονται στο νοτιοδυτικό μέρος της χερσονήσου. Αυτές είναι: Σίμωνος Πέτρα, Γρηγορίου, Ι.Μ. Διονυσίου, Ι.Μ. Αγ. Παύλου και σκήτη Αγίας ¨Αννης .
  • Τέλος μπορεί κάποιος να μετακινείται με τα μικρά λεωφορεία που διατηρεί το γραφείο κινήσεως αυτοκινήτων Αγίου Όρους που εδρεύει στις Καρυές. Τηλέφωνο: 0030-23770-23266 και fax: 0030-23770-23879.
  • Η καλύτερη λύση, που εμείς προτείνουμε, είναι να μετακινείται ο προσκυνητής με τα πόδια, με τον τρόπο αυτό θα έχετε τη δυνατότητα να επικοινωνήσετε άμεσα με πολλούς ασκητές, να επισκεφθείτε προσκυνήματα (κυρίως στο νότο) που με αυτοκίνητο δεν μπορείτε να προσκυνήσετε, να θαυμάσετε και να απολαύσετε από κοντά το υπέροχο και μοναδικό φυσικό περιβάλλον του Αγίου ‘Όρους.
  • Εάν επιθυμείτε να επισκεφθείτε απευθείας τις Ι. Μονές και τις Σκήτες του νότου, έχετε τη δυνατότητα να αναχωρήσετε από την Ουρανούπολη με το πρωινό δρομολόγιο, ώρα 06:30 (πλοίο Αγία Άννα) αφού αυτό το δηλώσετε έγκαιρα στο γραφείο προσκυνητών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να δοθεί το διαμονητήριό σας στον καπετάνιο του ferryboat από τον οποίο θα το παραλάβετε.

  • Όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν απευθείας τις Ι. Μονές της δυτικής πλευράς του Αγίου Όρους, μπορούν να αναχωρήσουν με ταχύπλοο από Ιερισσό αφού το δηλώσουν εκ των προτέρων στο γραφείο προσκυνητών.

Οι βιντεοκάμερες απαγορεύονται αυστηρά. Επίσης, οι βιντεοκασέτες που θα βρεθούν κατά την έξοδο από το Αγ. Όρος , καθώς οι προσκυνητές περνούν από έλεγχο του τελωνείου, κατάσχονται.

Όσοι είναι κάτω από 18 ετών πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα (π.χ. πατέρα τους). Νέοι που επισκέπτονται το Άγιον Όρος σαν group με ενήλικο αρχηγό για εκπαιδευτικούς λόγους, πρέπει να έχουν μαζί τους έγγραφη άδεια από τους γονείς τους επικυρωμένη από επίσημη αρχή.

Επίσης οι προσκυνητές πρέπει να είναι ευπρεπώς ντυμένοι. Κοντά παντελόνια και σορτς απαγορεύονται.

Το κυνήγι απαγορεύεται στο Αγ. Όρος, οπότε η είσοδος κυνηγετικών σκυλιών καθώς και όπλα δεν επιτρέπονται.

Η διαμονή στα μοναστήρια είναι δωρεάν, ωστόσο οι δωρεές γίνονται δεκτές.

Επίσης προσκυνητές με ειδικό διαμονητήριο (πρόσκληση) μπορούν να φιλοξενηθούν μόνο από το μοναστήρι από το οποίο προσκλήθηκαν. Η είσοδος Ι.Χ. αυτοκινήτων καθώς και μοτοσικλετών απαγορεύεται.

www.mountathosinfos.gr

HOTEL MAKEDONIA OURANOUPOLIS
TEL: 0030 23770 71085
FAX:0030 23770 71395
www.hotel-makedonia.gr
e-mail: info@hotel-makedonia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: