Άγιον - Όρος

Άγιον - Όρος

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008

21 Αυγούστου περιοδεύει από σήμερα στο Άγιον - Όρος O Πατριάρχης Βαρθολομαίος.




Ήχησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες στις Καρυές του
Αγ. Όρους




ImageΜε τις καμπάνες να ηχούν χαρμόσυνα και την γνωστή θερμή Αγιορείτικη υποδοχή έγινε δεκτός στις Καρυές του Αγίου Όρους, ο Οικουμενικός Πατριάρχης

κ. Βαρθολομαίος.

Το Πατριάρχη υποδέχθηκαν όλοι οι Ηγούμενοι των είκοσι Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, οι οποίοι δεν έκρυψαν την αγάπη και την χαρά τους, που ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε το Περιβόλι της Παναγίας.

Μετά την επίσημη υποδοχή, τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και μέσα στο Ιερό Βήμα φυλάσσεται η Ιερά Θαυματουργή εικόνα του Άξιον Εστί, παρουσία όλων των Μελών της Ιεράς Κοινότητας και της Ιεράς Επιστασίας.

Εκ μέρους του Αγίου Όρους τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, προσφώνησε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας κ. Πρόδρομος, ο οποίος τον καλωσόρισε στον Άθω και του ευχήθηκε καλή παραμονή.

Στην αντιφώνηση του ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε σε παράπονα που - όπως είπε - ακούγονται «περί των διεξαγομένων διαλόγων μετά ετεροδόξων», περί «μεμψιμοιρίας» και «τυπικών τινών εκδηλώσεων εν ώρα λατρείας».

Στην συνέχεια τόνισε ότι η κατοχή του «πληρώματος της αλήθειας και της χάριτος» δημιουργεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία την υποχρέωση «να είμεθα εν διαλόγω μετά των ετεροδόξων για να φανερώσουμε σε αυτούς τας ρίζας τους και την πνευματική καταγωγήν τους και να ξαναβρούν τον παλιό, εν ακριβεία της πίστεως και της λατρείας, εαυτόν τους».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος πρόσθεσε «ουδέν θυσιάζομεν και ουδέν απεμπολούμεν. Απλώς αληθεύομεν προς αυτούς εν αγάπη, κατά το αποστολικόν. Και το γράμμα των Ιερών Κανόνων γνωρίζομεν αλλά και το πνεύμα αυτών. Και το πνεύμα αυτό πάση θυσία φροντίζομεν να τηρώμεν, διότι αυτό ζωογονεί, ενώ κάποτε το γράμμα δυνατόν και να αποκτείνη, όπως συνέβαινε και με τον παλαιόν νόμον».

Επίσης ο Πατριάρχης αναφέρθηκε και στο θέμα της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου τονίζοντας πως επικρατεί «αναρχία και αντιμοναχικήν ανυπακοή» χαρακτηρίζοντας ακόμη «ακατανόητους» τους λόγους, για τους οποίους η Πολιτεία «αναβάλλει να εκτελέσει τα εκκλησιαστικώς και δικαστικώς αποφασισθέντα», διευκολύνοντας την εγκατάσταση της «μόνης νομίμου αδελφότητος στην ιστορικήν Ιεράν Μονή της».

Μετά ακολούθησε η τυπική ανταλλαγή δώρων με τους αγιορείτες να προσφέρουν στον Οικουμενικό Πατριάρχη δύο αργυρά δικεροτρίκερα, ενώ από την πλευρά του, ο κ. Βαρθολομαίος ανταπέδωσε μ’ ένα ασημένιο χερνιβόξυστο (κροντήρι).

Στη συνέχεια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η συνοδεία του μετέβησαν στο κτίριο της Ιεράς Συνόδου, για το κέρασμα, όπου τον πατριάρχη προσφώνησε ο ηγούμενος της Μονής Φιλοθέου Νικόδημος.

Ο Πατριάρχης μετέβη στην συνέχεια συνοδευόμενος από μοναχούς, στο νέο Κονάκι της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, όπου εκεί φύτεψε ένα δένδρο και έκατσε λίγο να ησυχάσει, διότι στις 16:30 θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Ξηροποτάμου και στις 18:30 την Ιερά Μονή Διονυσίου.



πηγή: www.romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: